Jadłospis
JADłOSPIS
Od 17.02.2025 r. do 21.02.2025 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 17.02.2025 r. Alergeny:
|
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda(7), - z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów(10), - pomidory malinowe. |
Herbata owocowa, woda - rogal z masłem(1,3,7,11) - gruszki.
|
- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - klopsiki w sosie pomidorowym(1,3) - brokuły, - ziemniaki z koperkiem - jednodniowy naturalny sok jabłkowy. |
WTOREK 18.02.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką dziadka, - z serkiem kanapkowym(7), - sałata, ogórek świeży. |
Woda - owsianka na mleku, - banan
|
- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - gulasz ze schabu z warzywami, - kasza jęczmienna, - sok tłoczony pomarańczowy. |
ŚRODA 19.02.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - serem żółtym królewskim(7), - z pastą z makreli ze szczypiorkiem(4), - sałata, kalarepa. |
Herbata z cytryną, woda - kaszka manna z sosem malinowym(7)
|
- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - kotlet drobiowy(1,3,), - mizzeria(7) - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony jabłko-marchew. |
CZWARTEK 20.02.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z kiełbasą krakowską suchą, - z serkiem homogenizowanym(7), - sałata, rzodkiewki. |
Woda - płatki kukurydziane na mleku(7), - jabłka.
|
- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - makaron z sosem bolońskim(1,3), - sok tłoczony gruszkowy. |
PIĄTEK 21.02.2025 r. Alergeny: |
Bawarka(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z pastą jajeczną ze szczypiorkiem(3), - z pasztetem sojowym z pomidorami(10), - pomidory koktajlowe. |
Woda - koktajl mleczny z bananem i truskawkami(7), - chrupki kukurydziane |
- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - paluszki rybne(4), - surówka z kapusty kiszonej, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony mandarynkowy. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.