Jadłospis
JADłOSPIS
Od 06.10.2025 r. do 10.10.2025 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 06.10.2025 r. Alergeny: |
Bawarka(7), herbata zwykła z cytryną - Bułka pszenna (1,11): - z serem żółtym salami(7),
- z serkiem kanapkowym(7), - pomidory koktajlowe. |
Herbata miętowa, woda - ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7),
|
- zupa kapuśniak na wywarze mięsno- jarzynowym(9), - makaron z sosem bolońskim(1,3), - sok tłoczony jabłko-jagoda. |
WTOREK 07.10.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z wędzonym filetem z indyka,
- z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7), - sałata, rzodkiewki. |
Woda - płatki wielozbożowe z mlekiem(7), - brzoskwinia.
|
- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - filet z kurczaka w sosie własnym(1), - brokuł, - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony gruszkowy. |
ŚRODA 08.10.2025 r. Alergeny: |
Mleko (7), herbata owocowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką drobiową, - z miodem, - sałata, ogórki świeże. |
Woda - koktajl mleczny z truskawkami,
- chrupki kukurydziane.
|
- zupa grochowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - naleśniki z jabłkiem(1,3,7) - frużelina owocowa - jednodniowy naturalny sok słodki grejpfrut. |
CZWARTEK 09.10.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym królewskim(7),
- z pastą z makreli ze szczypiorkiem(4), - sałata, papryka czerwona. |
Herbata owocowa, woda - ciasteczka owsiane maślane (1,3,7,11)
- śliwki
|
- zupa barszcz czerwony z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - nuggetsy z kurczaka, - sos czosnkowy, - surówka z kapusty pekińskiej, - ziemniaki z koperkiem - jednodniowy naturalny sok mandarynkowy. |
PIĄTEK 10.10.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z pastą jajeczną (3),
- z serkiem almette(7), - ogórki kiszone. |
Herbata zwykła z cytryną, woda - jogurt naturalny z owocami(7), - biszkopty.
|
- zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - paluszki rybne(4), - bukiet warzyw, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłkowy. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.