Jadłospis
JADłOSPIS
Od 22.07.2024 r. do 26.07.2024 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 22.07.2024 r. Alergeny:
|
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym salami(7), - z konfiturą owocową, - papryka czerwona. |
Woda - wafle ryżowe z polewą malinową, - gruszki.
|
- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - makaron z sosem bolońskim(3), - soczek. |
WTOREK 23.07.2024 r. Alergeny:
|
Bawarka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką dziadka, - z serkiem almette(7), - sałata, pomidory.
|
Woda - budyń z sosem malinowo -truskawkowym(7).
|
- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - polędwiczki w sosie własnym, - marchew mini, - kasza jęczmienna, - sok tłoczony jabłkowy.
|
ŚRODA 24.07.2024 r. Alergeny:
|
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - ser żółty edamski(7), - z miodem, - sałata, ogórek świeży.
|
Woda - koktajl mleczny z owocami(7), - pieczywo chrupkie.
|
- zupa kalafiorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - klopsiki w sosie pomidorowym(1,3), - bukiet warzyw, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłko-gruszka.
|
CZWARTEK 25.07.2024 r. Alergeny:
|
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką drobiową, - z serkiem kanapkowym(7), - sałata, pomidory koktajlowe. |
Woda, - płatki wielozbożowe z mlekiem, - chrupki kukurydziane. |
- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - kotlet drobiowy(1,3), - mizzeria(7) - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłkowy.
|
PIĄTEK 26.07.2024 r. Alergeny:
|
Kakao(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z pastą twarogową(7), - z pasztetem sojowym z pomidorami(7),
|
Herbata miętowa, woda, - rogal z masłem(1,3,7,11), - cripsy jabłkowe.
|
- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - paluszki rybne(4), - surówka z kapusty pekińskiej, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony pomarańczowy |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.