Jadłospis
JADłOSPIS
Od 18.11.2024 r. do 22.11.2024 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 18.11.2024 r. Alergeny:
|
Kakao(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z kiełbasą krakowską suchą, - z serkiem Twój smak (7), - sałata, rodzynki. |
Woda - ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7). |
- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - makaron z sosem bolońskim(1,3) - jednodniowy naturalny sok mandarynkowy. |
WTOREK 19.11.2024 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda(7), - z pasztetem sojowym z pomidorami(7), - sałata, pomidory. |
Sok, Woda - budyń z sosem malinowo- truskawkowym(1,3,7) |
- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - polędwiczki w sosie własnym(1) - buraczki, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłko wiśnia. |
ŚRODA 20.11.2024 r. Alergeny:
|
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną
- Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką drobiową, - z pasta twarogową ze szczypiorkiem(7), - sałata, rzodkiewki.
|
Woda - jogurt naturalny z owocami(7), - ciasteczka zbożowe z kakaowe(1,3,7,11)
|
- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - filet z kurczaka z papryką, porem, marchewką z groszkiem w sosie curry(1) - ryż - sok tłoczony jabłkowy. |
CZWARTEK 21.11.2024 r. Alergeny:
|
Kakao (7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym salami(7), - z pastą z makreli(4),
|
Herbata miętowa, woda - bułka maślana z masłem (1,3,7,11), - mandarynki. |
- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - gulasz szynki w sosie własnym, - kalafior, - kasza kuskus, - sok tłoczony pomarańczowy. |
PIĄTEK 22.11.2024 r. Alergeny:
|
Bawarka (7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajkiem gotowanym(3), - z serkiem kanapkowym(7),
|
Woda - płatki kukurydziane na mleku(7), - banan. |
- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - ryba miruna panierowana(4), - surówka z kapusty pekińskiej, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłko marchew. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.