Jadłospis
JADłOSPIS
Od 13.01.2025 r. do 17.01.2025 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 13.01.2025 r. Alergeny:
|
Kakao (7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z kiełbasą krakowską suchą(7), - z serkiem homogenizowanym(7), - pomidory koktajlowe |
Woda - płatki kukurydziane z mlekiem(7), - biszkopty(1,3,7,11) |
- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - indyk w sosie własnym, - brokuł, - ryż, - jednodniowy naturalny sok ananasowy |
WTOREK 14.01.2025 r. Alergeny: |
Mleko (7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda(7), - z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7), - ogórki świeże. |
Woda - budyń waniliowy z sosem malinowym(7).
|
- zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - udka pieczone, - marchew mini, - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony jabłko-marchew. |
ŚRODA 15.01.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - parówka z ketchupem, - z serkiem Twój smak(7), - sałata, papryka czerwona |
Herbata owocowa, woda - chałka z masłem(1,3,7,11), - banan.
|
- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - pierogi leniwe z sosem truskawkowym - sok tłoczony mandarynkowy. |
CZWARTEK 16.01.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym królewskim(7), - z pasztetem sojowym z pomidorami(6), - sałata, pomidory malinowe. |
Soczek, woda - ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7) |
- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - gulasz z szynki w sosie własnym(1), - bukiet warzyw, - kasza kuskus, - sok tłoczony gruszkowy. |
PIĄTEK 17.01.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajko gotowane(3), - z miodem(7), - ogórki kiszone. |
Woda - jogurt naturalny z owocami(7) - pieczywo chrupkie |
- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - ryba miruna panierowana(4), - surówka z kapusty pekińskiej, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłko-aronia. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.