Jadłospis
JADŁOSPIS
Od 17.11.2025 r. do 21.11.2025 r.
|
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
|
PONIEDZIAŁEK 17.11.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką dziadka,
- z serkiem kanapkowym(7), - pomidory koktajlowe. |
Herbata owocowa, woda - bułka maślana z masłem(1,3,7,11), - gruszki.
|
- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno- jarzynowym(9), - udka pieczone(1), - bukiet warzyw, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony gruszkowy. |
|
WTOREK 18.11.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym salami(7),
- z pastą mięsną, - sałata, kalarepa. |
Woda - kaszka manna z sosem owocowym(7).
|
- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - makaron z sosem bolońskim(1,3), - sok tłoczony jabłko-jagoda. |
|
ŚRODA 19.11.2025 r. Alergeny: |
Bawarka (7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką drobiową, - z pastą z makreli ze szczypiorkiem(4), - sałata, rzodkiewki. |
Herbata miętowa, woda - koktajl mleczny z bananem i truskawkami (7), - biszkopty.
|
- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - kotlet drobiowy(1,3) - mizzeria(7), - ziemniaki z koperkiem - jednodniowy naturalny sok mandarynkowy. |
|
CZWARTEK 20.11.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda (7),
- z pasztetem sojowym z pomidorami(7), - sałata, ogórki świeże. |
Woda - owsianka na mleku(7),
- maliny.
|
- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - kurczak z ryżem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym, - jednodniowy naturalny sok jabłko-seler-jarmuż. |
|
PIĄTEK 21.11.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajkiem gotowanym(3),
- z serkiem almette (7) - pomidory. |
Kakao, woda - wafle ryżowe z polewą malinową - mandarynki
|
- zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - ryba miruna panierowana(1,4), - surówka z kapusty pekińskiej, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłkowy. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne (arachidowe)
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki i produkty pochodne
13 - łubin i produkty pochodne
14 - mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.