Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

JADŁOSPIS

Od 08.12.2025 r. do 12.12.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

08.12.2025 r.

Alergeny:
1,3,6,7,9,11

Bawarka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami (7),

 

- z pasztetem sojowym z pomidorami(6),

- papryka czerwona.

Woda

- płatki wielozbożowe na mleku (1,7),

- jabłka.

 

 

 

- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno- jarzynowym(7,9),

- karkówka w sosie własnym(1),

- marchew z groszkiem,

- ziemniaki z koperkiem

- jednodniowy naturalny sok mandarynkowy.

 

WTOREK

09.12.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kakao(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą,

 

- z serkiem homogenizowanym (7),

- rzodkiewki.

Herbata z cytryną, woda

- jogurt naturalny z owocami(7),

- chrupki kukurydziane.

 

 

 

 

 

 

- zupa grochowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- pierogi leniwe(1,3,7),

- sok tłoczony jabłkowy.

 

 

 

 

 

 

ŚRODA

10.12.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,10,11

Mleko (7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda (7),

- z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów (10),

- sałata, ogórki świeże.

Herbata owocowa, woda

- ciasteczka owsiane maślane (1,3,7,11),

- banan.

 

- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- kotlet drobiowy(1,3,7)

- mizzeria(7),

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony gruszkowy.

 

CZWARTEK

11.12.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką drobiową,

 

- z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7),

- sałata, pomidory.

Herbata miętowa, woda

- budyń waniliowy z sosem truskawkowym(1,3,7).

 

 

 

 

- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- makaron z sosem bolońskim (1,3),

- jednodniowy naturalny sok ananasowy.

 

PIĄTEK

12.12.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Kakao(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z pastą jajeczną(3),

 

- z konfiturą owocową,

- kalarepa.

Herbata miętowa, woda

- ryż na mleku z jabłkiem prażonym (7).

 

 

 

- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- ryba miruna panierowana(1,4),

- surówka z marchwi i jabłka,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłko-marchew.

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne (arachidowe)
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki i produkty pochodne
13 - łubin i produkty pochodne
14 - mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.