Jadłospis
JADŁOSPIS
Od 12.11.2025 r. do 14.11.2025 r.
|
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
|
ŚRODA 12.11.2025 r. Alergeny: |
Bawarka (7), herbata z cytryną, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym królewskim(7), - z konfiturą owocową, - rodzynki. |
Herbata owocowa, woda - płatki wielozbożowe na mleku (7), - cripsy jabłkowe.
|
- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - makaron z twarogiem(1,3,7) - sok tłoczony gruszkowy. |
|
CZWARTEK 13.11.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z kiełbasą krakowską suchą,
- z miodem, - sałata, papryka czerwona. |
Woda - jogurt naturalny z owocami (7),
- chrupki kukurydziane.
|
- zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - karkówka w sosie własnym(1), - ogórki kiszone, - kasza kuskus, - sok tłoczony jabłko-jagoda. |
|
PIĄTEK 14.11.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajko gotowane(3),
- z serkiem homogenizowanym (7) - ogórki świeże. |
Herbata z cytryną, woda - ciasteczka zbożowe kakaowe(1,3,7,11) - jabłka.
|
- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - ryba miruna w cieście(1,3,4), - surówka z kapusty pekińskiej, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony pomarańczowy. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne (arachidowe)
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki i produkty pochodne
13 - łubin i produkty pochodne
14 - mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.