Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

Od 22.07.2024 r. do 26.07.2024 r.



Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

22.07.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

 

 

Mleko(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

- z konfiturą owocową,

- papryka czerwona.

Woda

- wafle ryżowe z polewą malinową,

- gruszki.

 

- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- makaron z sosem bolońskim(3),

- soczek.

 

WTOREK

23.07.2024 r.

Alergeny:
1,7,9,11

 

 

 

 

 

Bawarka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką dziadka,

- z serkiem almette(7),

- sałata, pomidory.

 

Woda

- budyń z sosem malinowo -truskawkowym(7).

 

 

 

 

 

 

 

- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- polędwiczki w sosie własnym,

- marchew mini,

- kasza jęczmienna,

- sok tłoczony jabłkowy.

 

 

ŚRODA

24.07.2024 r.

Alergeny:
1,7,9,11

 

 

 

 

 

Kakao(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- ser żółty edamski(7),

- z miodem,

- sałata, ogórek świeży.

 

Woda

- koktajl mleczny z owocami(7),

- pieczywo chrupkie.

 

- zupa kalafiorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- klopsiki w sosie pomidorowym(1,3),

- bukiet warzyw,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłko-gruszka.

 

 

CZWARTEK

25.07.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

 

 

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką drobiową,

- z serkiem kanapkowym(7),

- sałata, pomidory koktajlowe.

Woda,

- płatki wielozbożowe z mlekiem,

- chrupki kukurydziane.

- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- kotlet drobiowy(1,3),

- mizzeria(7)

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłkowy.

 

 

PIĄTEK

26.07.2024 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

 

 

 

 

 

Kakao(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z pastą twarogową(7),

- z pasztetem sojowym z pomidorami(7),


- kalarepa.

 

Herbata miętowa, woda,

- rogal z masłem(1,3,7,11),

- cripsy jabłkowe.

 

 

 

 

- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- paluszki rybne(4),

- surówka z kapusty pekińskiej,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony pomarańczowy

 

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.