Jadłospis
JADłOSPIS
Od 12.05.2025 r. do 16.05.2025 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 12.05.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z kiełbasą krakowską suchą,
- z serkiem homogenizowanym(7), - pomidory. |
Herbata owocowa, woda - owsianka na mleku(7), - jabłko.
|
- zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - indyk w sosie własnym, - bukiet warzyw, - ryż, - jednodniowy naturalny sok mandarynkowy. |
WTOREK 13.05.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym królewskim(7),
- z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów, - sałata, papryka czerwona. |
Herbata miętowa, woda - rogal z masłem(1,3,7,11),
- borówki. |
- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - udka pieczone, - marchew gotowana, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony gruszkowy. |
ŚRODA 14.05.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - parówka z ketchupem, - z serkiem almette(7), - sałata, kalarepa.
|
Woda - koktajl mleczny z bananem i truskawkami(7), - pieczywo chrupkie.
|
- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - pierogi leniwe(1,3,7), - sok tłoczony jabłko-marchew. |
CZWARTEK 15.05.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda(7), - z pasztetem sojowym z pomidorami(10), - sałata, pomidory koktajlowe.
|
Herbata z cytryną, Woda - ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7),
|
- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - gulasz ze schabu z papryką i pieczarkami, - kasza jęczmienna, - sok tłoczony pomarańczowy.
|
PIĄTEK 16.05.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z pastą jajeczną(3), - z miodem, - sałata, ogórek świeży.
|
Mleko, woda - wafle ryżowe mini z polewą malinową, - kiwi.
|
- zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - paluszki rybne(4), - surówka z kapusty pekińskiej, - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony jabłkowy.
|
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.