Jadłospis
JADłOSPIS
Od 16.12.2024 r. do 20.12.2024 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 16.12.2024 r. Alergeny:
|
Mleko(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z kiełbasą krakowską suchą, - z serkiem almette(7), - sałata, papryka czerwona. |
Woda - płatki kukurydziane z mlekiem(7), - cripsy jabłkowe. |
- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - indyk w sosie własnym(1) - marchew mini, - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony jabłkowy. |
WTOREK 17.12.2024 r. Alergeny:
|
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda, - z miodem(7), - sałata, pomidory. |
Herbata owocowa, Woda - bułka maślana z masłem (1,3,7,11) - banany. |
- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - pierogi leniwe z sosem jagodowym(1,3,7), - jednodniowy naturalny sok jabłko-truskawka
|
ŚRODA 18.12.2024 r. Alergeny:
|
Kakao(7), herbata miętowa
- Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z wędzonym filetem z indyka, - z pasta z makreli(4), - sałata, kalarepa.
|
Sok, Woda - budyń z sosem truskawkowym(7),
|
- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - udka pieczone, - kalafior, - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony mandarynkowy
|
CZWARTEK 19.12.2024 r. Alergeny:
|
Mleko (7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7), - z serem żółtym salami(7),
|
Woda - jogurt naturalny z owocami(7), - wafle ryżowe z polewą malinową |
- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - karkówka w sosie własnym(1) -marchew z groszkiem, - kasza kuskus, - jednodniowy naturalny sok ananasowy
|
PIĄTEK 20.12.2024 r. Alergeny:
|
Bawarka (7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajko gotowane(3), - z serkiem kanapkowym(3),
|
Kakao, woda - kostka piernikowa(1,3,7,11), - mandarynki
|
- zupa kalafiorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - ryba miruna w cieście(4) - surówka z kapusty kiszonej, - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony jabłko marchew. / |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.