Jadłospis
JADłOSPIS
Od 15.09.2025 r. do 19.09.2025 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 15.09.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z wędzonym filetem z indyka,
- z pasztetem sojowym z pomidorami(10), - pomidory koktajlowe. |
Woda - kaszka manna z sosem owocowym(7).
|
- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - filet z kurczaka w sosie własnym(1), - marchew gotowana, - ryż, - sok tłoczony jabłko-marchew |
WTOREK 16.09.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym salami(7),
- z miodem, - sałata, kalarepa. |
Herbata miętowa - wafle ryżowe z polewą malinową, - arbuz.
|
- zupa rosół na wywarze mięsno- jarzynowym(9), - klopsiki w sosie pomidorowym(1,3), - brokuł, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony gruszkowy |
ŚRODA 17.09.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata miętowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką dziadka, - z serkiem kanapkowym (7), - sałata, ogórki świeże. |
Herbata owocowa, woda - rogal z masłem(1,3,7,11),
- cripsy jabłkowe.
|
- zupa grochowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - naleśniki z jabłkiem(1,3,7) - frużelina owocowa - jednodniowy naturalny sok pomarańczowy. |
CZWARTEK 18.09.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda (7),
- z pastą ciecierzycy i suszonych pomidorów(10), - sałata, rzodkiewki. |
Woda - owsianka na mleku(7),
- maliny - borówki
|
- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - gulasz z szynki w sosie własnym(1), - buraczki, - kasza kuskus, - jednodniowy naturalny sok słodki grejpfrut.
|
PIĄTEK 19.09.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajkiem gotowanym(3),
- z serkiem homogenizowanym (7), - pomidory malinowe. |
Woda - budyń z sosem truskawkowym(1,3,7),
|
- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - ryba miruna panierowana(4), - surówka z kapusty pekińskiej, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłkowy |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.