Jadłospis
JADŁOSPIS
Od 08.12.2025 r. do 12.12.2025 r.
|
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
|
PONIEDZIAŁEK 08.12.2025 r. Alergeny: |
Bawarka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym salami (7),
- z pasztetem sojowym z pomidorami(6), - papryka czerwona. |
Woda - płatki wielozbożowe na mleku (1,7), - jabłka.
|
- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno- jarzynowym(7,9), - karkówka w sosie własnym(1), - marchew z groszkiem, - ziemniaki z koperkiem - jednodniowy naturalny sok mandarynkowy. |
|
WTOREK 09.12.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z kiełbasą krakowską suchą,
- z serkiem homogenizowanym (7), - rzodkiewki. |
Herbata z cytryną, woda - jogurt naturalny z owocami(7), - chrupki kukurydziane.
|
- zupa grochowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - pierogi leniwe(1,3,7), - sok tłoczony jabłkowy.
|
|
ŚRODA 10.12.2025 r. Alergeny: |
Mleko (7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda (7), - z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów (10), - sałata, ogórki świeże. |
Herbata owocowa, woda - ciasteczka owsiane maślane (1,3,7,11), - banan.
|
- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - kotlet drobiowy(1,3,7) - mizzeria(7), - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony gruszkowy. |
|
CZWARTEK 11.12.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką drobiową,
- z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7), - sałata, pomidory. |
Herbata miętowa, woda - budyń waniliowy z sosem truskawkowym(1,3,7).
|
- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - makaron z sosem bolońskim (1,3), - jednodniowy naturalny sok ananasowy. |
|
PIĄTEK 12.12.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z pastą jajeczną(3),
- z konfiturą owocową, - kalarepa. |
Herbata miętowa, woda - ryż na mleku z jabłkiem prażonym (7).
|
- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - ryba miruna panierowana(1,4), - surówka z marchwi i jabłka, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłko-marchew. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne (arachidowe)
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki i produkty pochodne
13 - łubin i produkty pochodne
14 - mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.