Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

 

Od 16.12.2024 r. do 20.12.2024 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

16.12.2024 r.

Alergeny:
1,7,9,11

 

Mleko(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą,

- z serkiem almette(7),

- sałata, papryka czerwona.

Woda

- płatki kukurydziane z mlekiem(7),

- cripsy jabłkowe.

- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- indyk w sosie własnym(1)

- marchew mini,

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony jabłkowy.

 

WTOREK

17.12.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,10,11

 

 

 

 

 

 

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda,

- z miodem(7),

- sałata, pomidory.

Herbata owocowa, Woda

- bułka maślana z masłem (1,3,7,11)

- banany.

- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- pierogi leniwe z sosem  jagodowym(1,3,7),

- jednodniowy naturalny sok jabłko-truskawka

 

 

ŚRODA

18.12.2024 r.

Alergeny:
1,4,7,9,10,11

 

 

 

 

 

Kakao(7), herbata miętowa

 

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z wędzonym filetem z indyka,

- z pasta z makreli(4),

- sałata, kalarepa.

 

Sok, Woda

- budyń z sosem truskawkowym(7),

 

 

 

 

- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- udka pieczone,

- kalafior,

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony mandarynkowy

 

 

 

CZWARTEK

19.12.2024 r.

Alergeny:
1,3,6,7,9,11

 

 

Mleko (7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7),

- z serem żółtym salami(7),


- sałata, ogórki świeże.

Woda

- jogurt naturalny z owocami(7),

- wafle ryżowe z polewą malinową

- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- karkówka w sosie własnym(1)

-marchew z groszkiem,

- kasza kuskus,

- jednodniowy naturalny sok ananasowy

 

 

PIĄTEK

20.12.2024 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

 

 

 

 

 

 

Bawarka (7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z jajko gotowane(3),

- z serkiem kanapkowym(3),


- sałata, pomidory koktajlowe.

Kakao, woda

- kostka piernikowa(1,3,7,11),

- mandarynki

 

- zupa kalafiorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- ryba miruna w cieście(4)

- surówka z kapusty kiszonej,

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony jabłko marchew.

/
}"

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.