Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad



PONIEDZIAŁEK

17.01.2022r.

 

Alergeny:
1,3,7,9,10,11

 

Bawarka(7), Herbata
z cytryną,

 

Kanapki pszenno-razowe(1,11):
-  z masłem(7),

 

- pastą jajeczną(3),

 

- z ogórkiem kiszonym,

 

- pomidor.



 

Sok jabłkowy,

- jabłko, gruszka,

- ciasteczka owsiane, maślane(1,3,11)

 

 

- zupa z zielonego groszku
na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- gulasz ze schabu,

- makaron kokardki,

- sok gruszkowy.



WTOREK

18.01.2022r.

 

Alergeny:
1,3,7,8,9,10,11

 

Kakao(7), Herbata malinowa.

Kanapki pszenno-razowe(1,11):
-  z masłem(7),

 

- z szynką i sałatą (10),

- z serkiem Almette(7),

- pomidor koktajlowy.

Woda z miodem
i cytryną,

- jogurt naturalny
z owocami(7)
(banan, truskawki),

- ciasteczka
be-be(1,3,11).

- zupa krupnik
na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- karkówka w sosie własnym,

- kalafior z bułką tartą,

- ziemniaki
z koperkiem,

- sok jabłkowo-porzeczkowy.

 

 

ŚRODA

19.01.2022r.

 

Alergeny:
1,3,7,9,10,11

 

Kawa zbożowa
z mlekiem(7), Herbata porzeczkowa.

 

Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

 

- z serem królewskim
i sałatą(7),

 

- pomidor koktajlowy,

 

- z dżemem malinowym,

 

- ogórek świeży.

Herbata miętowa,

- chałka
z masłem(1,3,7,11),

- winogrono.

 

 

 

 

- zupa pomidorowa
z makaronem
na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- filet drobiowy
w cieście(3),

- mizeria(7),

- ziemniaki
z koperkiem,

- sok jabłkowy.

 

 

 

 

CZWARTEK

20.01.2022r.

 

Alergeny:
1,7,9,10,11

 

Herbata owocowa.

Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką Dziadka
i sałatą(10),

- z dżemem wiśniowym,

- papryka czerwona.

 

Soczek ze słomką,

- kaszka manna
z malinami(7).

 

 

 

 

- zupa marchwianka
na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- polędwiczki
w sosie własnym,

- surówka z kapusty białej,

- ziemniaki
z koperkiem,

- sok jabłkowo-winogronowy.

 

 

PIĄTEK

21.01.2022r.

 

Alergeny:
1,3,4,7,9,10,11

Mleko(7), Herbata
z cytryną.

 

Bułki pszenno-razowe(1,11):
-  z masłem(7),

 

- z pastą twarogową(7),

 

- z serem żółtym(7),

 

- kalarepa,

 

- rzodkiewki.

Herbata owocowa,

- biszkopty(1,3,11),

 

- mandarynki.

 





 

- zupa jarzynowa
z ziemniakami
na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- ryba sosie greckim(4),

- bukiet warzyw
z bułką tartą,

- ziemniaki
z koperkiem,

- sok jabłkowo-winogronowy.



 


Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.