Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

 

 

Od 12.05.2025 r. do 16.05.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

12.05.2025 r.

Alergeny:
1,7,9,11

Kakao(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą,

 

- z serkiem homogenizowanym(7),

- pomidory.

Herbata owocowa, woda

- owsianka na mleku(7),

- jabłko.

 

 

 

- zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- indyk w sosie własnym,

- bukiet warzyw,

- ryż,

- jednodniowy naturalny sok mandarynkowy.

 

WTOREK

13.05.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym królewskim(7),

 

- z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów,

- sałata, papryka czerwona.
 

Herbata miętowa, woda

- rogal z masłem(1,3,7,11),

 

- borówki.

- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- udka pieczone,

- marchew gotowana,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony gruszkowy.

 

ŚRODA

14.05.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Mleko(7), herbata owocowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- parówka z ketchupem,

- z serkiem almette(7),

- sałata, kalarepa.

 

Woda

- koktajl mleczny z bananem i truskawkami(7),

- pieczywo chrupkie.

 

 

 

- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- pierogi leniwe(1,3,7),

- sok tłoczony jabłko-marchew.

 

CZWARTEK

15.05.2025 r.

Alergeny:
1,7,9,10,11

Kakao(7), herbata miętowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda(7),

- z pasztetem sojowym z pomidorami(10),

- sałata, pomidory koktajlowe.

 

Herbata z cytryną, Woda

- ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7),

 

 

 

 

- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- gulasz ze schabu z papryką i pieczarkami,

- kasza jęczmienna,

- sok tłoczony pomarańczowy.

 

 

PIĄTEK

16.05.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z pastą jajeczną(3),

- z miodem,

- sałata, ogórek świeży.

 

Mleko, woda

- wafle ryżowe mini z polewą malinową,

- kiwi.

 

 

 

- zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- paluszki rybne(4),

- surówka z kapusty pekińskiej,

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony jabłkowy.

 

 

 

 

 

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.