Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

 

Od 13.10.2025 r. do 17.10.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

13.10.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Mleko(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką dziadka,

 

- z serkiem kanapkowym(7),

- pomidory malinowe.

Herbata miętowa, woda

- rogal z masłem(1,3,7,11),

- jabłko

 

 

 

 

- zupa kalafiorowa na wywarze mięsno- jarzynowym(7,9),

- klopsiki w sosie pomidorowym(1,3),

- fasolka szparagowa,

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony gruszkowy.

 

WTOREK

14.10.2025 r.

Alergeny:
1,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda(7),

 

- z serkiem homogenizowanym (7),

- sałata, kalarepa.

Woda

- owsianka na mleku(7),

- maliny,

- borówki

- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- polędwiczki w sosie własnym(1),

- ogórki kiszone,

- kasza kuskus

- sok tłoczony jabłko-marchew.

 

ŚRODA

15.10.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,10,11

Kakao (7), herbata miętowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- parówka z ketchupem,

- z pasztetem sojowym z pomidorami(10),

- sałata, ogórki świeże.

Herbata owocowa, woda

- kaszka manna z sosem owocowym(7)

 

 

 

 

- zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- kotlet drobiowy(1,3),

- mizzeria(7)

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony jabłkowy.

 

CZWARTEK

16.10.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,10,11

Mleko(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

 

- z pastą ciecierzycy i suszonych pomidorów(10),

- sałata, pomidory koktajlowe.

Woda

- budyń waniliowy z sosem truskawkowym(1,3,7)

 

 

 

- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- indyk w sosie własnym,

- brokuł,

- ryż,

- jednodniowy naturalny sok pomarańczowy.

 

PIĄTEK

17.10.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Bawarka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z jajkiem gotowanym(3),

 

- z konfiturą owocową,

- rzodkiewki.

Herbata miętowa, woda

- pieczywo chrupkie,

- banan.

 

 

 

- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- ryba miruna w cieście(1,3,4),

- surówka z kapusty kiszonej,

- ziemniaki z koperkiem,

- jednodniowy naturalny sok ananasowy.

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.