Jadłospis
JADłOSPIS
Od 21.04.2025 r. do 25.04.2025 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 21.04.2025 r.
|
- |
- |
- |
WTOREK 22.04.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda (7),
- z konfiturą owocową, - słonecznik łuskany. |
Mleko, woda - chałka z masłem (1,3,7,11), - cripsy jabłkowe.
|
- zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - naleśniki(1,3,7), - frużelina owocowa - sok tłoczony jabłkowy. |
ŚRODA 23.04.2025 r. Alergeny: |
Kakao, herbata owocowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką dziadka, - z serkiem Twój smak(7), - sałata, papryka czerwona
|
Woda - jogurt naturalny z owocami(7), - pieczywo chrupkie.
|
- zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - udka pieczone, - marchew gotowana, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony gruszkowy
|
CZWARTEK 24.04.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z wędzonym filetem z indyka, - z pastą twarogową(7), - sałata, ogórki świeże |
Herbata z cytryną, woda - ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7).
|
- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - makaron z sosem bolońskim(1,3), - sok tłoczony jabłko-marchew.
|
PIĄTEK 25.04.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajkiem gotowanym(3), - z pasztetem sojowym z pomidorami(10), - pomidory. |
Woda - płatki zbożowe na mleku(7), - banan. |
- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - paluszki rybne(4), - surówka z młodej kapusty, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony pomarańczowy. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.