Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

 

Od 18.11.2024 r. do 22.11.2024 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

18.11.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

Kakao(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą,

- z serkiem Twój smak (7),

- sałata, rodzynki.

Woda

- ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7).

- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- makaron z sosem bolońskim(1,3)

- jednodniowy naturalny sok mandarynkowy.

 

WTOREK

19.11.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Mleko(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda(7),

- z pasztetem sojowym z pomidorami(7),

- sałata, pomidory.

Sok, Woda

- budyń z sosem malinowo- truskawkowym(1,3,7)

- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- polędwiczki w sosie własnym(1)

- buraczki,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłko wiśnia.

 

ŚRODA

20.11.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

 

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką drobiową,

- z pasta twarogową ze szczypiorkiem(7),

- sałata, rzodkiewki.

 

 Woda

- jogurt naturalny z owocami(7),

- ciasteczka zbożowe z kakaowe(1,3,7,11)

 

 

 

- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- filet z kurczaka z papryką, porem, marchewką z groszkiem w sosie curry(1)

- ryż

- sok tłoczony jabłkowy.

 

 

CZWARTEK

21.11.2024 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

 

 

Kakao (7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

- z pastą z makreli(4),


- sałata, ogórki świeże.

Herbata miętowa, woda

- bułka maślana z masłem (1,3,7,11),

- mandarynki.

- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- gulasz  szynki w sosie własnym,

- kalafior,

- kasza kuskus,

- sok tłoczony pomarańczowy.

 

PIĄTEK

22.11.2024 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

 

 

 

 

 

 

Bawarka (7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z jajkiem gotowanym(3),

- z serkiem kanapkowym(7),


- sałata, kalarepa.

Woda

- płatki kukurydziane na mleku(7),

- banan.

- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- ryba miruna panierowana(4),

- surówka z kapusty pekińskiej,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłko marchew.

 

 

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.