Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

 

Od 06.10.2025 r. do 10.10.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

06.10.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Bawarka(7), herbata zwykła z cytryną

- Bułka pszenna (1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

 

- z serkiem kanapkowym(7),

- pomidory koktajlowe.

Herbata miętowa, woda

- ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7),

 

 

 

 

- zupa kapuśniak na wywarze mięsno- jarzynowym(9),

- makaron z sosem bolońskim(1,3),

- sok tłoczony jabłko-jagoda.

 

WTOREK

07.10.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kakao(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z wędzonym filetem z indyka,

 

- z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7),

- sałata, rzodkiewki.
 

Woda

- płatki wielozbożowe z mlekiem(7),

- brzoskwinia.

 

- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- filet z kurczaka w sosie własnym(1),

- brokuł,

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony gruszkowy.

 

ŚRODA

08.10.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Mleko (7), herbata owocowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką drobiową,

- z miodem,

- sałata, ogórki świeże.

Woda

- koktajl mleczny z truskawkami,

 

- chrupki kukurydziane.

 

 

 

 

- zupa grochowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- naleśniki z jabłkiem(1,3,7)

- frużelina owocowa

- jednodniowy naturalny sok słodki grejpfrut.

 

CZWARTEK

09.10.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym królewskim(7),

 

- z pastą z makreli ze szczypiorkiem(4),

- sałata, papryka czerwona.

Herbata owocowa, woda

- ciasteczka owsiane maślane (1,3,7,11)

 

- śliwki

 

 

 

- zupa barszcz czerwony z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- nuggetsy z kurczaka,

- sos czosnkowy,

- surówka z kapusty pekińskiej,

- ziemniaki z koperkiem

- jednodniowy naturalny sok mandarynkowy.

 

PIĄTEK

10.10.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Kakao(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z pastą jajeczną (3),

 

- z serkiem almette(7),

- ogórki kiszone.

Herbata zwykła z cytryną, woda

- jogurt naturalny z owocami(7),

- biszkopty.

 

 

 

- zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- paluszki rybne(4),

- bukiet warzyw,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłkowy.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.