Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

 

 

Od 23.06.2025 r. do 27.06.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

23.06.2025 r.

Alergeny:
1,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką dziadka,

 

- z miodem.

Woda

- owsianka na mleku(7),

- pieczywo chrupkie.

 

 

 

- zupa kalafiorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- indyk w sosie własnym(1),

- brokuł,

- ryż,

- sok tłoczony gruszkowy.

 

WTOREK

24.06.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Kakao(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda(7),

 

- z pasztetem sojowym z pomidorami(10),

- sałata, rzodkiewki.
 

Herbata miętowa,
woda

- ciasteczka zbożowe z jagodą(1,3,7,11)

- arbuz.

- zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno- jarzynowym (9),

- ryba miruna w cieście(1,3,4),

- surówka z kapusty pekińskiej,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony pomarańczowy

 

ŚRODA

25.06.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Bawarka(7), herbata z cytryną,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą,

- z pastą z makreli(4),

- sałata, pomidory koktajlowe.

Woda

- kaszka manna z sosem malinowym(7).

 

- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- makaron z sosem bolońskim(1,3),

- sok tłoczony jabłkowy.

 

CZWARTEK

26.06.2025 r.

Alergeny:
1,7,9,11

Mleko(7), herbata owocowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

- z konfiturą owocową(7),

- sałata, pomidory malinowe.

Herbata miętowa, Woda

- ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7).

 

- zupa jarzynowa na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- gulasz z szynki w sosie własnym(1),

- buraczki,

- kasza kuskus,

- sok tłoczony jabłko-marchew.

 

PIĄTEK

27.06.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata owocowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z jajkiem gotowanym(3),

- z serkiem Twój smak(7)

- sałata, papryka czerwona.

Woda

- koktajl mleczny z malinami(7),

 

- chrupki kukurydziane.

 

- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- paluszki rybne(4),

- surówka z kapusty kiszonej,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony gruszkowy.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w 

 

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.