Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

 

 

Od 16.06.2025 r. do 20.06.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

16.06.2025 r.

Alergeny:
1,7,9,11

Bawarka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda (7),

 

- z konfiturą owocową,

- kalarepa.

Woda

- płatki wielozbożowe z mlekiem(7),

- jabłka.

 

 

 

- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- makaron z twarogiem(7),

- jednodniowy naturalny sok mandarynkowy.

 

WTOREK

17.06.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Mleko(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką drobiową,

 

- z serkiem kanapkowym(7),

- sałata, papryka czerwona.
 

Woda

- jogurt naturalny z owocami(7)

- wafle ryżowe naturalne.

 

- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno- jarzynowym (9),

- udka w sosie własnym(1),

- bukiet warzyw,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłkowy

 

ŚRODA

18.06.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kakao(7), herbata owocowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym królewskim(7),

- z pastą twarogową(7),

- sałata, rzodkiewki.

Herbata z cytryną, Woda

- bułka maślana z masłem(1,3,7,11),

 

- cripsy jabłkowe.

 

- zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- kotlet drobiowy(1,3),

- mizzeria(7),

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony gruszkowy.

 

CZWARTEK

19.06.2025 r.

Alergeny:

-

-

-

 

PIĄTEK

20.06.2025 r.

Alergeny:

-

-

-

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.