Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADŁOSPIS

Od 12.11.2025 r. do 14.11.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

ŚRODA

12.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Bawarka (7), herbata z cytryną,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym królewskim(7),

- z konfiturą owocową,

- rodzynki.

Herbata owocowa, woda

- płatki wielozbożowe na mleku (7),

- cripsy jabłkowe.

 

 

- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- makaron z twarogiem(1,3,7)

- sok tłoczony gruszkowy.

 

CZWARTEK

13.11.2025 r.

Alergeny:
1,7,9,11

Kakao(7), herbata miętowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą,

 

- z miodem,

- sałata, papryka czerwona.

Woda

- jogurt naturalny z owocami (7),

 

- chrupki kukurydziane.

 

 

 

- zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- karkówka w sosie własnym(1),

- ogórki kiszone,

- kasza kuskus,

- sok tłoczony jabłko-jagoda.

 

PIĄTEK

14.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Mleko(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z jajko gotowane(3),

 

- z serkiem homogenizowanym (7)

- ogórki świeże.

Herbata z cytryną, woda

- ciasteczka zbożowe kakaowe(1,3,7,11)

- jabłka.

 

 

 

- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- ryba miruna w cieście(1,3,4),

- surówka z kapusty pekińskiej,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony pomarańczowy.

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne (arachidowe)
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki i produkty pochodne
13 - łubin i produkty pochodne
14 - mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.