Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADŁOSPIS

Od 17.11.2025 r. do 21.11.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

17.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką dziadka,

 

- z serkiem kanapkowym(7),

- pomidory koktajlowe.

Herbata owocowa, woda

- bułka maślana z masłem(1,3,7,11),

- gruszki.

 

 

 

- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno- jarzynowym(9),

- udka pieczone(1),

- bukiet warzyw,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony gruszkowy.

 

WTOREK

18.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kakao(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

 

- z pastą mięsną,

- sałata, kalarepa.

Woda

- kaszka manna z sosem owocowym(7).

 

- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- makaron z sosem bolońskim(1,3),

- sok tłoczony jabłko-jagoda.

 

ŚRODA

19.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Bawarka (7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką drobiową,

- z pastą z makreli ze szczypiorkiem(4),

- sałata, rzodkiewki.

Herbata miętowa, woda

- koktajl mleczny z bananem i truskawkami (7),

- biszkopty.

 

 

- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- kotlet drobiowy(1,3)

- mizzeria(7),

- ziemniaki z koperkiem

- jednodniowy naturalny sok mandarynkowy.

 

CZWARTEK

20.11.2025 r.

Alergeny:
1,7,9,11

Mleko(7), herbata owocowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda (7),

 

- z pasztetem sojowym z pomidorami(7),

- sałata, ogórki świeże.

Woda

- owsianka na mleku(7),

 

- maliny.

 

 

 

- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- kurczak z ryżem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym,

- jednodniowy naturalny sok jabłko-seler-jarmuż.

 

PIĄTEK

21.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z jajkiem gotowanym(3),

 

- z serkiem almette (7)

- pomidory.

Kakao, woda

- wafle ryżowe z polewą malinową

- mandarynki

 

 

 

- zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- ryba miruna panierowana(1,4),

- surówka z kapusty pekińskiej,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłkowy.

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne (arachidowe)
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki i produkty pochodne
13 - łubin i produkty pochodne
14 - mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.