Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

 

Od 09.12.2024 r. do 13.12.2024 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

09.12.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

- z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów(10),

- sałata, kalarepa.

Herbata miętowa, woda

- bułka maślana z masłem(1,3,7,11),

- gruszki.

- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- makaron z sosem bolońskim(1,3)

- jednodniowy naturalny sok mandarynkowy.

 

WTOREK

10.12.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,10,11

 

 

 

 

 

 

Kakao(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką dziadka,

- z serkiem homogenizowanym(7),

- sałata, ogórki kiszone.

Woda

- owsianka na mleku(7),

- maliny,

- borówki.

- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- kotlet drobiowy(1,3)

- mizzeria(7),

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony jabłko marchew

 

ŚRODA

11.12.2024 r.

Alergeny:
1,7,9,10,11

 

 

 

 

 

Mleko(7), herbata owocowa

 

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda(7),

- z konfiturą owocową,

- sałata, pomidory malinowe.

 

Soczek, Woda

- kaszka manna z sosem truskawkowym(7),

 

 

 

 

- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- polędwiczki w sosie własnym(1),

- buraczki

- kasza jęczmienna,

- sok tłoczony pomarańczowy

 

 

 

CZWARTEK

12.12.2024 r.

Alergeny:
1,3,6,7,9,11

 

 

Kawa zbożowa inka (7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- parówki z ketchupem(10),

- z serkiem Twój smak(7),


- sałata, rzodkiewki.

Herbata owocowa, woda

- ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7)

- zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- gulasz z szynki(1),

- bukiet warzyw,

- makaron świderki(1,3)

- jednodniowy naturalny sok ananasowy

 

PIĄTEK

13.12.2024 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

 

 

 

 

 

 

Kakao (7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z pastą jajeczną(3),

- z pasztetem sojowym z pomidorami(6),


- sałata, pomidory koktajlowe.

Woda

- koktajl mleczny z bananem i malinami(7),

- chrupki kukurydziane,

- biszkopty (1,3,7,11)

 

- zupa pomidorowa z ryżem makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- ryba miruna panierowana(4)

- surówka z kapusty pekińskiej,

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony jabłko wiśnia.

 

 

 

 

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.