Jadłospis
JADłOSPIS
Od 16.06.2025 r. do 20.06.2025 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 16.06.2025 r. Alergeny: |
Bawarka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda (7),
- z konfiturą owocową, - kalarepa. |
Woda - płatki wielozbożowe z mlekiem(7), - jabłka.
|
- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - makaron z twarogiem(7), - jednodniowy naturalny sok mandarynkowy. |
WTOREK 17.06.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką drobiową,
- z serkiem kanapkowym(7), - sałata, papryka czerwona. |
Woda - jogurt naturalny z owocami(7) - wafle ryżowe naturalne.
|
- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno- jarzynowym (9), - udka w sosie własnym(1), - bukiet warzyw, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłkowy |
ŚRODA 18.06.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata owocowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym królewskim(7), - z pastą twarogową(7), - sałata, rzodkiewki. |
Herbata z cytryną, Woda - bułka maślana z masłem(1,3,7,11),
- cripsy jabłkowe.
|
- zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - kotlet drobiowy(1,3), - mizzeria(7), - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony gruszkowy. |
CZWARTEK 19.06.2025 r. Alergeny: |
- |
- |
- |
PIĄTEK 20.06.2025 r. Alergeny: |
- |
- |
- |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.