Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADŁOSPIS

Od 24.11.2025 r. do 28.11.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

24.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Mleko(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda,

 

- z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów(7),

- papryka czerwona.

Herbata owocowa, woda

- ryż na mleku z jabłkiem prażonym (7).

 

 

 

- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno- jarzynowym(9),

- indyk w sosie własnym(1),

- brokuł,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłkowy.

 

WTOREK

25.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Bawarka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- parówka z ketchupem,

 

- z serkiem Twój smak(7),

- pomidory koktajlowe.

Woda

- płatki kukurydziane na mleku(7),

- cripsy jabłkowe.

 

- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- placuszki twarogowe(1,3,7),

- sok tłoczony mandarynkowy.

 

ŚRODA

26.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kakao (7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

- z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7),

- sałata, ogórki kiszone.

Herbata miętowa, woda

- chałka z masłem (1,3,7,11).

- banan.

 

 

- zupa kalafiorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- klopsiki w sosie pomidorowym(1,3)

- fasolka szparagowa zielona z bułką tartą(7),

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony jabłkowy.

 

CZWARTEK

27.11.2025 r.

Alergeny:
1,7,9,11

Mleko(7), herbata owocowa,

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą,

 

- z serkiem homogenizowanym (7),

- sałata, żurawina.

Woda

- jogurt naturalny z owocami(7),

 

- ciasteczka owsiane kakaowe(1,3,7,11).

 

 

 

- zupa grochowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- polędwiczki w sosie własnym,

- buraczki,

- kasza jęczmienna,

- jednodniowy naturalny sok ananasowy.

 

PIĄTEK

28.11.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Bawarka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z pastą jajeczną(3),

 

- z konfiturą owocową (7)

- rzodkiewki.

Herbata miętowa, woda

- budyń waniliowy z sosem truskawkowym(7)

 

 

 

- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- nuggetsy z fileta z morszczuka(1,4),

- kalafior,

- sos czosnkowy(7),

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłko-marchew.

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne (arachidowe)
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki i produkty pochodne
13 - łubin i produkty pochodne
14 - mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.