Jadłospis
JADłOSPIS
Od 07.04.2025 r. do 11.04.2025 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 07.04.2025 r. Alergeny:
|
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką dziadka, - z serkiem Twój smak(7), - kalarepa. |
Herbata owocowa, woda - ryż na mleku z jabłkiem prażonym.
|
- zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - makaron z sosem bolońskim(1,3) - sok tłoczony jabłkowy. |
WTOREK 08.04.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym królewskim(7),
- z miodem, - sałata, ogórki świeże. |
Woda - jogurt naturalny z owocami(7), - pieczywo chrupkie.
|
- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - udka pieczone - marchew gotowana, - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony gruszkowy.
|
ŚRODA 09.04.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - parówka z ketchupem, - z pasta twarogową ze szczypiorkiem(7), - sałata, rzodkiewki. |
Herbata miętowa, woda - budyń z sosem truskawkowym(7).
|
- zupa grochowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - naleśniki (1,3,7) - frużelina owocowa - soczek. |
CZWARTEK 10.04.2025 r. Alergeny: |
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda(7), - z pastą z makreli(4), - sałata, ogórki małosolne |
Herbata z cytryną, woda - ciasteczka owsiane kakaowe (1,3,7,11), - banan.
|
- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - bigos ze świeżej młodej kapusty, - sok tłoczony jabłkowy. - jednodniowy naturalny sok ananasowy |
PIĄTEK 11.04.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajko gotowane(3), - z serkiem kanapkowym(7), - pomidory. |
Mleko, woda - bułka maślana z masłem(1,3,7,11), - cripsy jabłkowe. |
- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - paluszki rybne(4), - kalafior z bułką tartą, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłko marchew. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.