Jadłospis
JADłOSPIS
Od 13.10.2025 r. do 17.10.2025 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 13.10.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką dziadka,
- z serkiem kanapkowym(7), - pomidory malinowe. |
Herbata miętowa, woda - rogal z masłem(1,3,7,11), - jabłko
|
- zupa kalafiorowa na wywarze mięsno- jarzynowym(7,9), - klopsiki w sosie pomidorowym(1,3), - fasolka szparagowa, - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony gruszkowy. |
WTOREK 14.10.2025 r. Alergeny: |
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda(7),
- z serkiem homogenizowanym (7), - sałata, kalarepa. |
Woda - owsianka na mleku(7), - maliny, - borówki |
- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - polędwiczki w sosie własnym(1), - ogórki kiszone, - kasza kuskus - sok tłoczony jabłko-marchew. |
ŚRODA 15.10.2025 r. Alergeny: |
Kakao (7), herbata miętowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - parówka z ketchupem, - z pasztetem sojowym z pomidorami(10), - sałata, ogórki świeże. |
Herbata owocowa, woda - kaszka manna z sosem owocowym(7)
|
- zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - kotlet drobiowy(1,3), - mizzeria(7) - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony jabłkowy. |
CZWARTEK 16.10.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym salami(7),
- z pastą ciecierzycy i suszonych pomidorów(10), - sałata, pomidory koktajlowe. |
Woda - budyń waniliowy z sosem truskawkowym(1,3,7)
|
- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - indyk w sosie własnym, - brokuł, - ryż, - jednodniowy naturalny sok pomarańczowy. |
PIĄTEK 17.10.2025 r. Alergeny: |
Bawarka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajkiem gotowanym(3),
- z konfiturą owocową, - rzodkiewki. |
Herbata miętowa, woda - pieczywo chrupkie, - banan.
|
- zupa krupnik na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - ryba miruna w cieście(1,3,4), - surówka z kapusty kiszonej, - ziemniaki z koperkiem, - jednodniowy naturalny sok ananasowy. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.