Jadłospis
JADŁOSPIS
Od 22.04.2024 r. do 26.04.2024 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 22.04.2024 r. Alergeny:
|
Bawarka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z wędzonym filetem z indyka, - z serkiem almette(7), - papryka czerwona. |
Woda, - płatki kukurydziane z mlekiem(7), - biszkopty.
|
- zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - klopsiki w sosie pomidorowym(3) - bukiet warzyw, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłkowy.
|
WTOREK 23.04.2024 r. Alergeny:
|
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym salami(7), - z pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, - sałata, pomidory koktajlowe. |
Herbata owocowa, woda - chrupki kukurydziane, - borówki.
|
- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - pierogi leniwe z sosem porzeczkowym(3,7) - sok tłoczony jabłko wiśnia.
|
ŚRODA 24.04.2024 r. Alergeny:
|
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z szynką dziadka,, - z serkiem homogenizowanym(7) - sałata, kalarepa
|
Woda - ryż na mleku z jabłkiem prażonym(3),
|
- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - gulasz z piersi kurczaka z warzywami, - buraczki, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony gruszkowy. |
CZWARTEK 25.04.2024 r. Alergeny:
|
Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda(7), - z pastą z makreli(4),
|
Herbata owocowa, woda, - chałka z masłem(1,3,7,11), - banan.
|
- zupa fasolowa z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - makaron z twarogiem(3,7), - jednodniowy naturalny sok jabłkowo-truskawkowy.
|
PIĄTEK 26.04.2024 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z jajkiem gotowanym(3), - z konfiturą owocową,
|
Woda - jogurt naturalny z owocami(7), - ciasteczka owsiane maślane (1,3,7,11).
|
- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - ryba miruna w cieście(4), - surówka kapusty kiszonej , - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłkowy. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.