Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADłOSPIS

Od 13.01.2025 r. do 17.01.2025 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

13.01.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

Kakao (7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą(7),

- z serkiem homogenizowanym(7),

- pomidory koktajlowe

Woda

- płatki kukurydziane z mlekiem(7),

- biszkopty(1,3,7,11)

- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- indyk w sosie własnym,

- brokuł,

- ryż,

- jednodniowy naturalny sok ananasowy

 

WTOREK

14.01.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Mleko (7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda(7),

- z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7),

- ogórki świeże.

Woda

- budyń waniliowy z sosem malinowym(7).

 

- zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- udka pieczone,

- marchew mini,

- ziemniaki z koperkiem

- sok tłoczony jabłko-marchew.

 

ŚRODA

15.01.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- parówka z ketchupem,

- z serkiem Twój smak(7),

- sałata, papryka czerwona

Herbata owocowa, woda

- chałka z masłem(1,3,7,11),

- banan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- pierogi leniwe z sosem truskawkowym
(1,3,7),

- sok tłoczony mandarynkowy.

 

CZWARTEK

16.01.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kakao(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym królewskim(7),

- z pasztetem sojowym z pomidorami(6),

- sałata, pomidory malinowe.

Soczek, woda

- ryż na mleku z jabłkiem prażonym(7)

- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- gulasz z szynki w sosie własnym(1),

- bukiet warzyw,

- kasza kuskus,

- sok tłoczony gruszkowy.

 

PIĄTEK

17.01.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Mleko(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z jajko gotowane(3),

- z miodem(7),

- ogórki kiszone.

Woda

- jogurt naturalny z owocami(7)

- pieczywo chrupkie

- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- ryba miruna panierowana(4),

- surówka z kapusty pekińskiej,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłko-aronia.

 

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.