Jadłospis
JADŁOSPIS
Od 24.11.2025 r. do 28.11.2025 r.
|
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
|
PONIEDZIAŁEK 24.11.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym gouda,
- z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów(7), - papryka czerwona. |
Herbata owocowa, woda - ryż na mleku z jabłkiem prażonym (7).
|
- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno- jarzynowym(9), - indyk w sosie własnym(1), - brokuł, - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłkowy. |
|
WTOREK 25.11.2025 r. Alergeny: |
Bawarka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - parówka z ketchupem,
- z serkiem Twój smak(7), - pomidory koktajlowe. |
Woda - płatki kukurydziane na mleku(7), - cripsy jabłkowe.
|
- zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - placuszki twarogowe(1,3,7), - sok tłoczony mandarynkowy. |
|
ŚRODA 26.11.2025 r. Alergeny: |
Kakao (7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym salami(7), - z pastą twarogową ze szczypiorkiem(7), - sałata, ogórki kiszone. |
Herbata miętowa, woda - chałka z masłem (1,3,7,11). - banan.
|
- zupa kalafiorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - klopsiki w sosie pomidorowym(1,3) - fasolka szparagowa zielona z bułką tartą(7), - ziemniaki z koperkiem - sok tłoczony jabłkowy. |
|
CZWARTEK 27.11.2025 r. Alergeny: |
Mleko(7), herbata owocowa, - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z kiełbasą krakowską suchą,
- z serkiem homogenizowanym (7), - sałata, żurawina. |
Woda - jogurt naturalny z owocami(7),
- ciasteczka owsiane kakaowe(1,3,7,11).
|
- zupa grochowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9), - polędwiczki w sosie własnym, - buraczki, - kasza jęczmienna, - jednodniowy naturalny sok ananasowy. |
|
PIĄTEK 28.11.2025 r. Alergeny: |
Bawarka(7), herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z pastą jajeczną(3),
- z konfiturą owocową (7) - rzodkiewki. |
Herbata miętowa, woda - budyń waniliowy z sosem truskawkowym(7)
|
- zupa kapuśniak na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - nuggetsy z fileta z morszczuka(1,4), - kalafior, - sos czosnkowy(7), - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłko-marchew. |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne (arachidowe)
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki i produkty pochodne
13 - łubin i produkty pochodne
14 - mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.