Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADŁ

Od 20.05.2024 r. do 24.05.2024 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

20.05.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

 

 

Mleko(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

- z konfiturą owocową,

- pomidory koktajlowe.

 

Herbata miętowa, woda,

- rogal z masłem(1,3,7,11),

- jabłka.

 

- zupa jarzynowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- polędwiczki w sosie własnym,

- brokuły,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłkowy.

 

 

WTOREK

21.05.2024 r.

Alergeny:
1,7,9,11

 

 

 

 

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą(7),

- z serkiem homogenizowanym(7),

- sałata, kalarepa.

Sok, woda

- kaszka manna z sosem malinowo-truskawkowm(7).

 

 

 

 

 

 

 

- zupa ziemniaczana na mięsno-jarzynowym(7,9),

- filet z kurczaka z warzywami,

- ryż,

- sok tłoczony jabłko-gruszka.

 

 

ŚRODA

22.05.2024 r.

Alergeny:
1,7,9,11

 

 

 

 

 

Bawarka(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym królewskim(7),

- z pastą z ciecierzycy i suszonych pomidorów,

- sałata, papryka czerwona

 

Woda

- płatki wielozbożowe z mlekiem(7),

- wafle ryżowe naturalne.

 

- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- udka w sosie własnym,

- bukiet warzyw,

- ziemniaki z koperkiem.

- sok tłoczony pomarańczowy.

 

CZWARTEK

23.05.2024 r.

Alergeny:
1,4,7,9,11

 

 

Kakao(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką dziadka,

- z pastą twarogową(7),


- sałata, ogórki świeże.

 

 

Herbata miętowa, woda,

- chrupki kukurydziane,

- truskawki.

 

- zupa z zielonego groszku na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- makaron z sosem bolońskim(3,7)

- sok tłoczony jabłko-wiśnia.

 

PIĄTEK

24.05.2024 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Mleko(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z pastą jajeczną(3),

- z pasztetem sojowym z pomidorami,


- pomidory.

 

Woda

- jogurt naturalny z owocami(7),

- pieczywo chrupkie.

 

 

 

- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- ryba miruna panierowana(4),

- surówka z kapusty młodej,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłko-gruszka

 

OSPIS

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.