Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADŁOSPIS

Od 22.04.2024 r. do 26.04.2024 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

22.04.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

 

 

Bawarka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z wędzonym filetem z indyka,

- z serkiem almette(7),

- papryka czerwona.

Woda,

- płatki kukurydziane z mlekiem(7),

- biszkopty.

 

- zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- klopsiki w sosie pomidorowym(3)

- bukiet warzyw,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłkowy.

 

 

WTOREK

23.04.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

 

 

 

Kakao(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

- z pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami,

- sałata, pomidory koktajlowe.

Herbata owocowa, woda

- chrupki kukurydziane,

- borówki.

 

 

 

 

 

 

 

 

- zupa ogórkowa na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- pierogi leniwe z sosem porzeczkowym(3,7)

- sok tłoczony jabłko wiśnia.

 

 

ŚRODA

24.04.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

 

 

 

 

Mleko(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką dziadka,,

- z serkiem homogenizowanym(7)

- sałata, kalarepa

 

 

Woda

- ryż na mleku z jabłkiem prażonym(3),

 

- zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- gulasz z piersi kurczaka z warzywami,

- buraczki,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony gruszkowy.

 

 

CZWARTEK

25.04.2024 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

 

 

Kawa zbożowa inka(7), herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym gouda(7),

- z pastą z makreli(4),


- sałata, ogórki świeże.

 

 

 

Herbata owocowa, woda,

- chałka z masłem(1,3,7,11),

- banan.

 

- zupa fasolowa z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- makaron z twarogiem(3,7),

- jednodniowy naturalny sok jabłkowo-truskawkowy.

 

 

PIĄTEK

26.04.2024 r.

Alergeny:
1,4,7,9,11

Mleko(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z jajkiem gotowanym(3),

- z konfiturą owocową,


- sałata, rzodkiewki.

 

Woda

- jogurt naturalny z owocami(7),

- ciasteczka owsiane maślane (1,3,7,11).

 

 

 

- zupa brokułowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- ryba miruna w cieście(4),

- surówka kapusty kiszonej ,

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłkowy.

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.