Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

Od 03.10.2022 r. do 07.10.2022 r.

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

03.10.2022r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), Herbata
z cytryną.

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym i sałatą,

- serkiem Twój smak(7)

- papryka czerwona.

 

Herbata, woda

- rogal z masłem(1,3,7,11)

- suszone morele.

 

- zupa krupnik wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- klopsiki w sosie pomidorowym,

- bukiet warzyw,

- ziemniaki

- sok.





 

 

WTOREK

04.10.2022r.

Alergeny:
1,7,9,11 

 

Kakao(7), Herbata
owocowa.

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z wędzonym filetem z indyka

- z serkiem homogenizowanym(7),

- pomidory koktajlowe.

 

Herbata, woda

- pieczywo chrupkie,

- banan.

 

- zupa fasolowa na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- polędwiczki w sosie własnym,

- buraczki,

- ziemniaki z koperkiem

- sok

 

 

ŚRODA

05.10.2022r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

Bawarka(7), Herbata miętowa,

 

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z szynką drobiową,

- z serkiem almette(7),

 

- ogórki świeże.

 

 

Herbata, woda

- ciasteczka owsiane maślane (1,3,7,11)

- winogrono.

 

 

 

 

 

- zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- kotlet drobiowy

- kalafior z bułką tartą,

- ziemniaki z koperkiem

- sok wieloowocowy



 

 

 

CZWARTEK

06.10.2022r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

Kawa zbożowa inka(7), Herbata
z cytryną.

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym i sałatą(7),

- z pasztetem sojowym z pomidorami


- powidła.

 

 

Herbata, woda

- biszkopty

- brzoskwinie

 

- zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- naleśniki z jabłkiem

- konfitura owocowa

- sok

 

 

PIĄTEK

07.10.2022r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,11

Płatki z mlekiem(7), Herbata owocowa.

 

Kanapki pszenno-razowe(1,11):
-  z masłem(7),

 

- z pastą jajeczną(3),

 

- z serkiem kanapkowym,

 

- pomidory.

 

 

 

Herbata, woda

- wafle ryżowe

- jabłka.

 





 

- zupa jarzynowa na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- ryba miruna panierowana(1,4),

- marchew z groszkiem

- ziemniaki z koperkiem

- sok wieloowocowy.



 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.