Jadłospis

Opublikowano: 2022-01-15 18:32, Numer artykułu: 6370

 

JADŁOSPIS

Od 29.04.2024 r. do 03.05.2024 r.

 

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

29.04.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

 

 

Kakao(7), herbata miętowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym królewskim(7),

- z serkiem Twój smak(7),

- pomidory.

Woda,

- wafle ryżowe naturalne,

- gruszki.

 

- zupa jarzynowa na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- polędwiczki w sosie własnym,

- marchew mini,

- kasza kuskus,

- sok tłoczony jabłko-wiśniowy

 

 

WTOREK

30.04.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

 

 

 

Mleko(7), herbata owocowa

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z kiełbasą krakowską suchą,

- z pasztetem sojowym z pomidorami,

- sałata, ogórki małosolne.

 

 Woda

- płatki wielozbożowe z mlekiem(7),

- banan.

 

 

 

 

 

 

 

 

- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- kotlet drobiowy(1,3),

- mizzeria(7),

- ziemniaki z koperkiem,

- sok tłoczony jabłkowy.

 

 

ŚRODA

01.05.2024 r.

 

 

 

 

 

 

 

 

-

-

-

 

 

CZWARTEK

02.05.2024 r.

Alergeny:
1,3,7,9,11

 

 

Herbata z cytryną

- Kanapki pszenno-razowe(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym salami(7),

- z konfiturą truskawkową,


- sałata, ogórki świeże.

 

 

 

Sok tłoczony jabłkowy

- ciasteczka zbożowe kakaowe(1,3,7,11),

- żurawina.

 

- zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(9),

- naleśniki(3,7),

- frużelina owocowa,

- sok tłoczony pomarańczowy.

 

 

PIĄTEK

03.05.2024 r.

 

-

-

-

 

 

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 

 Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,  że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów,  a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.

 

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. 

Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.