Jadłospis
JADŁOSPIS
Od 29.04.2024 r. do 03.05.2024 r.
Dzień tygodnia |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
PONIEDZIAŁEK 29.04.2024 r. Alergeny:
|
Kakao(7), herbata miętowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym królewskim(7), - z serkiem Twój smak(7), - pomidory. |
Woda, - wafle ryżowe naturalne, - gruszki.
|
- zupa jarzynowa na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - polędwiczki w sosie własnym, - marchew mini, - kasza kuskus, - sok tłoczony jabłko-wiśniowy
|
WTOREK 30.04.2024 r. Alergeny:
|
Mleko(7), herbata owocowa - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z kiełbasą krakowską suchą, - z pasztetem sojowym z pomidorami, - sałata, ogórki małosolne.
|
Woda - płatki wielozbożowe z mlekiem(7), - banan.
|
- zupa rosół z makaronem na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - kotlet drobiowy(1,3), - mizzeria(7), - ziemniaki z koperkiem, - sok tłoczony jabłkowy.
|
ŚRODA 01.05.2024 r.
|
- |
- |
- |
CZWARTEK 02.05.2024 r. Alergeny:
|
Herbata z cytryną - Kanapki pszenno-razowe(1,11): - z serem żółtym salami(7), - z konfiturą truskawkową,
|
Sok tłoczony jabłkowy - ciasteczka zbożowe kakaowe(1,3,7,11), - żurawina.
|
- zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym(9), - naleśniki(3,7), - frużelina owocowa, - sok tłoczony pomarańczowy.
|
PIĄTEK 03.05.2024 r.
|
- |
- |
- |
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, która ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, musi być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki ono zawiera.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i produkty pochodne
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy tj.: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów używanych produktów gotowych np.: kakao, herbaty, koncentratu pomidorowego, itd. mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.